Kako da uredite svoj dom u Japandi stilu

 

Japandi je jedan od modernih stilova u enterijeru koji je prvi put predstavljen javnosti pre dve godine, i od tada mu popularnost ne opada. Smatra se da je pandemija koronavirusa u tome pomogla jer otkad je počela, provodimo mnogo više vremena kod kuće. Samim tim, više se trudimo i oko uređenja, jer želimo da nam boravak kod kuće bude što prijatniji. Zato, hajde da probamo da malo razjasnimo kako da uredite svoj dom u Japandi stilu.

Inače, Japandi je spoj istočnog i zapadnog stila, jer sadrži skandinavski dizajn udružen sa japanskim minimalizmom. Za one koji vole red, jednostavne linije, umirujuće boje i kvalitetne prirodne materijale, ovaj stil  je odličan izbor.

Možda ćete se zapitati kakvih sličnosti može biti između stilova (i naroda) dva toliko udaljena predela. Ali, iako su između Skandinavije i Japana hiljade kilometara (preko 8.000!), u pogledu dizajna enterijera, oba ova stila poštuju slične principe.  

A koji su osnovni principi Japandi stila?


Kao prvo, ovaj stil je minimalistički, ali ne onako strogo kako se to može videti po japanskim kućama. Skandinavski stil to ublažava tako da u Japandiju prostor neće biti sasvim prazan, a nećete morati ni da spavate na podu, osim ako to sami želite. U principu, to je prostor oslobođen suvišnih stvari, tako da onaj osnovni nameštaj, koji je vrhunskog kvaliteta, dolazi do izražaja.

Jer, Japandi veliča zanatsku umetnost, tako da su komadi nameštaja i dekora izrađeni od prirodnih materijala, veštom rukom majstora. Ovo je stil koji se s poštovanjem odnosi prema prirodi i koji za cilj ima ekološku osvešćenost i održivost.

Ono što najveći deo poštovalaca privlači ovom stilu u enterijeru je fuzija između dva stila. Nordijskog Hygge stila koji označava nešto kao ušuškanost, prijatnost i osećaj sreće u sopstvenom domu, i Wabi-sabi, koji je budistički koncept, a označava prihvatanje nesavršenosti. Ali, da pogledamo malo šta je ko od njih podario ovom stilu.

Japanski uticaj ogleda se u detaljima kao što su:

# nizak nameštaj, što omogućava udobnije korišćenje

# protok između otvorenog i zatvorenog prostora, recimo u vidu kliznih balkonskih vrata koja se u potpunosti mogu otvoriti tako da imate utisak da granice između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora i nema

# prihvatanje nesavršenosti, štaviše i njeno veličanje 

# organski materijali kao što su drvo, bambus i grubi tekstilni materijali 

# prirodne i tople boje.


A da vidimo u čemu se ogleda uticaj Skandinavaca:

# nameštaj je jednostavnih oblika i ravnih linija

# dekor je minimalistički, prostori su čisti, sa detaljima koji upotpunjuju osećaj ušukanosti i lakšeg protoka svetlosti

# dominira prijatna atmosfera, sa detaljima u vidu kamina, svetlosti sveća, itd.

# boje su svetle i pastelne, što je sasvim prirodno zbog manjka dnevne svetlosti, zbog čega su i rasvetna tela veoma bitan deo skandinavskog stila.

Boje Japandi stila


Da malo razjasnimo to oko boja jer ipak, skandinavske su nežne i pastelne, dok su japanske tamnije, jače i nekako više podsećaju na prirodne i zemljane boje. Japandi sadrži kombinaciju ovih boja, s tim što se drži principa neutralnog minimalizma, tako što koristi svega 3-4 boje u jednom prostoru, a crnu svodi na najmanju meru.

Recimo, kao boju rama za slike ili japanske crno bele crteže rađene tušem i slično. Sa crnom, zaista treba pažljivo, jer daje odlične akcente ako se pravilno koristi. Ako se pretera, to već neće biti “to”. Zato, kada razmišljate o bojama u jednoj prostoriji, razmišljajte kao o crtežu te iste sobe. Ono što biste poželeli da istaknete debljom linijom, otprilike je ono što bi moglo da bude crno.


E sad, ako želite više skandinavskog uticaja u svom enterijeru, koristićete više bele i svetlih, pastelnih tonova. A ako želite više japanskog uticaja, koristićete više jačih, zemljanih boja.

To i jeste ono što je posebno lepo kod Japandi stila, možete da kombinujete ova dva uticaja u razmeri koja se vama dopada. Ali, ono na šta treba obratiti posebnu pažnju u ovakvom prostoru je “deo prirode”. Poput, recimo, saksija sa biljkama jake zelene boje.

A kakvi su zidovi u Japandi stilu?


Što se tiče boja zidova, i japanski i skandinavski enterijeri uglavnom koriste belu boju. Možda će vam to delovati pomalo dosadno ali, setimo se, oba stila su minimalistička, boje su svedene na 3-4 u jednom prostoru, tako da nam bela boja zidova daje neutralnu osnovu za nameštaj koji će dati kontrast. A između ostalog, bela boja daje najviše svetlosti, kako prirodne, tako i veštačke, koja dolazi od rasvetnih tela.

I naravno, ni ovo nije strogo. Bela može imati neki topliji ton, a možete ukombinovati i poneki zid potpuno tamne boje, ali ćete onda ispred njega staviti nešto od svetlog nameštaja, što će ceo prostor dovesti u ravnotežu. Kao što vidite, Japandi daje mogućnost za izražavanje individualnosti.

Osim boje zidova, jedna od odlika ovog stila su i teksture koje često liče na robusni, industrijski dizajn. Pa tako zidovi mogu mestimično biti ogoljeni, negde i nisu bojeni već samo malterisani, a japanski uticaj se provlači kroz drvene, pokretne zidove sa uzdužnim prugama, u prirodnim bojama drveta.


A, za ovaj stil karakteristične su i vidljive drvene grede, onde gde je to moguće. U stanovima je to retko, ali se u kućama i vikendicama sreće češće. Isto tako, ako više naginjete japanskom stilu, možete koristiti i pregrade poput njihovih, koje imaju osnovu od drveta, na podlozi od papira.

Raščišćavanje prostora


Kao što smo rekli na početku, pandemija koronavirusa nas je zadržala u svojim domovima, pa smo u nekom momentu, iskoristili to vreme da malo raščistimo prostor. Da se rešimo svega što nam je bilo nepotrebno, bilo da smo to poklonili, donirali ili odbacili. A znate i sami, mnogo je onih koji skupljaju i potpuno nepotrebne stvari jer će im “možda nekad zatrebati”. Obično se desi upravo suprotno, da to “nekad” ne dođe nikad, a stvari se gomilaju jer, zauzeti obavezama, što privatnim što poslovnim, nemamo vremena da se bavimo njima.

U izolaciji smo se malo više bavili životnim prostorom, pa su mnogi od nas to vreme iskoristili da se reše nepotrebnog, i upravo tako, došli do ideje da svoj dom urede u Japandi stilu. Koji, kao što sada već znamo, kombinuje dva minimalistička stila, pa tako za suvišno više apsolutno nema mesta.

To naravno ne znači da treba da živite u praznom prostoru, već da pažljivo birate šta ćete zadržati. Da ne dozvolite ponovno gomilanje nepotrebnog, koje će u vašem domu stvarati lošu ili atmosferu teskobe. Uvek dajte prednost kvalitetu, u odnosu na kvantitet. Manji broj kvalitetnih predmeta je daleko bolja opcija od gomile nepotrebnih, jeftinih i loših stvari.


Materijali koji se koriste u Japandi stilu


Osnovni materijali su prirodni ili organski, kao što je drvo, terakota, prirodni kamen, bambus, papir, ratan. A što se tekstilnog dela tiče, i on je od prirodnih materijala poput lana, pamuka, vune, konoplje, itd.

Naravno, osnovni materijal ovog stila je drvo. Kao što znamo, Japanci koriste tamnije, Skandinavci svetlije, što zajedno funkcioniše veoma lepo jer daju kontrast jedno drugom. Kao i kod boja uopšte, ni tu ne treba preterivati, već koristiti najviše tri različite nijanse po prostoriji. Da se podsetimo još jednom – minimalizam je osnova ovog stila.

Priroda, priroda, priroda


Oba ova stila ne samo enterijera, već i života, veoma su upućena na prirodu i direktnu vezu sa njom. Zbog toga su pregrade između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora veoma važne. Bez obzira da li je u pitanju terasa u stanu ili dvorište kuće, trebalo bi da postoji neka veza između ova dva prostora. Nešto, što će učiniti da se skladno prepliću, poput kliznih balkonskih vrata i biljaka koje čine element prirode u svakom domu.


Ukoliko imate kuću, razmislite o tome da umesto ograde od čvrstog materijala imate “zeleni zid” koji će stvoriti lepšu atmosferu, a ujedno vam dati i osećaj intime u sopstvenom dvorištu. A ako živite u stanu i uopšte nemate balkon, sobne biljke osvežiće prostor i dati taj akcenat karakterističan za Japandi. Ne mora da ih bude mnogo, dovoljna je i jedna ili dve saksije jer ipak, ovaj stil je minimalistički.

Tapete i štampani motivi


Tapete su u drugoj polovini prošlog veka bile veoma popularne, a onda skoro sasvim nestale. Poslednjih godina vraćaju se na velika vrata, ali se više ne koriste kao nekada, za potpuno oblaganje zidova. Biraju se umereniji i lepši motivi i stavljaju samo na jedan ili dva zida, što deluje kao zanimljiv detalj.


Ako ih ne volite, štampane motive možete koristiti kao šablone pri bojenju nekog zida, tako što ćete kombinovati dve boje. Kao oni japanski crteži tušem, koje smo već pominjali. Ali naravno, pažljivo i bez preterivanja. I, ukoliko niste sigurni šta biste konkretno želeli da uradite, držite se bele boje i nećete pogrešiti.


Da rezimiramo…


Možda vam sve ovo sada deluje pomalo konfuzno ali to je zato što se prvi put srećete sa ovim stilom. Da se vratimo na osnove, koje će vam pomoći da shvatite šta je važno, ako rešite da svoj dom uredite u Japandi stilu.

  1. Držite se jednostavnosti, ne samo kada je u pitanju broj komada nameštaja u prostoru, nego i u smislu čistih i ravnih linija u dizajnu. Jer, kada je ovaj stil u pitanju, ako se pitate da li da nešto dodate ili oduzmete, uvek birajte ovo drugo.
  2. Kvalitet – da,  kvantitet – nikako! Što ne znači da sve mora da bude savršeno jer, kao što smo rekli, ovaj stil voli nesavršenost, ali treba birati manji broj kvalitetnih stvari, umesto velikog broja nekvalitetnih.
  3. Tkanine u enterijeru treba da budu od prirodnih materijala, jednobojne ili sa diskretnim šarama koje neće smetati oku.
  4. I poslednje, ne preterujte sa količinom biljaka. Priroda jeste važan deo prostora, ali ne treba da u njemu dominira.


I to bi bilo to…

Dakle, Japandi je stil u kome dominira prirodno, kako u pogledu boja, tako i materijala. Minimalistički je, ali ne onako strogo, da vam prostor bude potpuno prazan. Cilj je udobnost, koja stvara osećaj spokoja i mira, a koja čini da vam se, pri pogledu na svoj životni prostor, usne same od sebe razvuku u osmeh.

Pa, kako vam se dopada Japandi? Da li biste voleli da živite u prostoru, uređenom na ovaj način? Podelite to sa nama u komentarima. 

Autorski tekst: Jelena Todorović

Tekst je prvobitno objavljen na blogu: Nekretnine Bre

Коментари

Популарни постови са овог блога

ŠTA JE ORGANSKA ARHITEKTURA

Romantično šuštanje baldahina

Šta je vabi-sabi?