Šta je eklektika i da li je to pravi stil za vaš dom?

 

Ako volite bogat i slojevit dizajn enterijera, koji povezuje niz epoha i pokreta, eklektika je pravi stil za vaš dom. Ali šta je eklektika i zašto baš ona? Zato što ona predstavlja harmoniju spajanja različitih stilova, međusobno suprotstavljenih tekstura i kontrastnih boja, u cilju stvaranja nečeg novog, skladnog, svežeg i prijatnog za oko.

Neko osnovno pravilo je da ne treba mešati više od tri stila u jednoj prostoriji, da ne biste stvorili haotičan enterijer koji nije prijatan za oko. Jer, ne možete ubaciti u jednu prostoriju sve što imate i nazvati to “eklektikom”.


Ovaj stil se svodi na eksperimentisanje i igru, i daje vam prostora da se zabavljate uređujući enterijer svoga doma. Ali, ako ova pomisao na vas deluje pomalo zastrašujuće, jer nemate iskustva pa niste sigurni u ishod, nastavite da čitate, a mi ćemo se potruditi da vam damo osnovne smernice, uz koje ća vam uređenje delovati jednostavnije. Pa hajde onda da krenemo...

#1. Odaberite osnovnu paletu boja




Odabir osnovnih boja koje će upotpuniti vaš eklektični dizajn odlično je polazište, i poslužiće vam kao vodič koji će vam pomoći da uredite svoj dom, tako da deluje privlačno. Takođe, pomoći će vam i da spojene elemente dovedete u ravnotežu. Zato vam predlažemo da za početak odaberete jednu neutralnu nijansu i jednu akcentnu boju. Jer, korišćenje smirujuće neutralne boje kao osnove u celom prostoru, sprečiće da enterijer deluje „preterano“.

Upravo ta, neutralna boja, učiniće čuda u kombinaciji sa bojom akcenta, jer kad se rasporedi po čitavom prostoru, donosi sklad. Dok polako napredujete ka kraju uređenja, dodavaćete i širićete svoju osnovnu paletu, polazeći od ova dva početna tona, da bi rezultat bio lepo nijansiran eklektično uređen dom.

#2. Jednostavno obojeni zidovi


Kada utirete svoj put do usavršavanja dekora vašeg eklektičnog doma, najbolje je da njegovi zidovi budu jednostavni. Složene pozadine u vidu velikih šara ili tapeta mogu otežati unošenje drugih elemenata, jer bi preveliko šarenilo dovelo do toga da ambijent deluje pretrpano i teskobno. Dok će vam jednostavno obojeni zidovi dati čvrste temelje za unošenje eklektičnog dekora i dodavanje akcenata na drugim mestima. Vrlo logično, ako je osnova jednostavna, imaćete daleko više alternativa.

Osim toga, jednostavno obojeni zidovi zahtevaju mnogo manje truda, od nanošenja nekih kompleksnijih zidnih obloga. Ali, to ne znači da je bela jedina boja koju možete koristiti. I tamnije boje rade jednako dobro, jer dodaju toplinu i dubinu, dok će svetle učiniti da svaki prostor deluje veće i svetlije, što ipak najbolje isriče eklektičan, boemski dekor.

#3. Uživajte u igri dezenima


E, ovo je deo kada do izražaja počinje da dolazi vaša ličnost, i kada postajete odvažniji u stvaranju eklektične atmosfere u svom domu. Možete se igrati dezenima, mešati i usklađivati stilove, da vidite šta se uklapa a šta ne.

Naravno, nastavite da koristite slične tonove u celom enterijeru, ne zaboravljajući na dva osnovna koje ste odabrali. Ali, nemojte opteretiti prostor neočekivanim kombinacijama koje se međusobno ne slažu.

Uparite predmete koji se suprotstavljaju i budite hrabri u tome, i nemojte se ustručavati što se tiče dezena i boja, jer će vam upravo oni pomoći da stvorite jedinstven osećaj i unikatan prostor.

#4. Igrajte se teksturama


Ono što je važilo za dezene, važi i za teksture. Zabavljajte se unoseći različite teksture, kako bi vaš eklektični enterijer “pevao svoju pesmu”. Kontrastne teksture jedna protiv druge, daće upravo taj, eklektičan osećaj vašem domu. Kao  kada birate odeću za sebe, neće sve biti one najfinije, glatke teksture.

Razmišljajte kao da, u stvari, oblačite prostor. Želite da se u enterijeru vaše kuće ili stana dešava dovoljno toga da pogled ima na čemu da se zadrži. Pametan način da to ostvarite je uvođenje različitih tekstura u svakoj prostoriji, ali u malim dozama. Glatke pored grubih (kao mermer pored drveta), mekane pored tvrdih (recimo sofa sa jastucima pored industrijskog stočića).

#5. Zidna galerija


Ne postoji bolje mesto za zidnu galeriju od dnevne sobe u eklektičnom stilu. Kombinacija ramova istih ili različitih dimenzija, savršeno pristaje duhu eklektike. Verujemo da ćete se odlično zabaviti kreirajući zidnu galeriju i igrajući se bojama, dimenzijama i stilom, kako biste stvorili savršenu, personalizovanu, eklektičnu dnevnu sobu.

Galerija izgleda posebno zanimljivo na jednostavnim, svetlim zidovima i omogućava vam da kreirate prepoznatljive fokusne tačke. Daje vam mogućnost da se usredsredite i koncentrišete na jedan detalj, u prostoriji koja se može pohvaliti razuzdanom mešavinom. Ovo je odlično, jer ponekad, eklektični stil kod nekih može izazvati teskobni osećaj.

A ako se brinete zbog cena umetničkih dela, prošetajte malo po prodavnicama polovnih stvari ili buvljim pijacama, galerijama i antikvarnicama, i sigurno ćete naći nešto za sebe. Grafike i akvareli se mogu pronaći po pristupačnim cenama, a u ove svrhe možete koristiti i velike postere uramljene u staklo, kao i dobre, crno-bele fotografije.

I ne morate odmah da imate veliki broj slika. Krenite od jedne, pa će se vremenom same dodavati. Jer, eklektični stil je takav, da se nešto stalno menja. Neke elemente ćete dodavati, neke izbacivati, neke ramove ćete prefarbati da bi se uklopili, neke iskoristiti kao poseban akcenat, a sve to može da se izvede u okvirima nekog normalnog budžeta, koji vas neće previše opteretiti.

#6. Kombinovanje različitih stilova nameštaja


Mešanje i usklađivanje različitih stilova nameštaja je još jedan zabavan i pametan način da savladate eklektično dekorisanje svake prostorije posebno. Jer, nema prostorije koju ovaj stil neće razveseliti. U stvari, to i jeste suština onoga o čemu se radi u eklektičnom stilu, to mešanje starog, novog, modernog i klasičnog.

Zamislite recimo klasičnu sofu, pored ultramodernog koktel stola i veliki uramljeni poster iznad starinskog kamina, ispred koga stoje stolice od različitih materijala i moderna podna lampa.  Trudite se da upotrebite komade nameštaja koje već imate u svom domu, a onda ih dopunite novim, kako biste ih istakli i najbolje iskoristili.

#7. Predmeti sa “stavom”



Šta god da želite da kažete, mora biti naglašeno i, poželjno je, šaljivo. S obzirom na to, takvih predmeta ne treba da bude previše u jednoj prostoriji. U zavisnosti od veličine same sobe, jedan ili dva takva predmeta (ili natpisa) biće više nego dovoljna da se pokrene diskusija među vašim gostima, mahom šaljiva ili nostalgična. Jer, ako imate previše takvih predmeta, izgubićete tu poželjnu eklektičnu oštrinu, na koju ste ciljali.

#8. Ne dozvolite da prostor izgleda neuredno



Budite oprezni jer se lako može desiti da se eklektičan enterijer pretvori u neuredan i pretrpan prostor. Sve mora imati svoje mesto u prostoriji i svaki komad treba da ima funkciju. Dozvolite predmetima da govore sami za sebe bez opterećenja samog prostora, i pazite da se važni predmeti ne izgube u prevelikoj gužvi.

#9. I ono poslednje i najvažnije - ne postoje stroga pravila, ZABAVLJAJTE SE!


Eklektičan dizajn enterijera treba da bude predstavljanje vaše ličnosti u prostoriji. Ne postavljajte sebi previše granica, oslobodite se teških i zamornih pravila povezanih sa tradicionalnim stilovima i pustite mašti na volju. Zabavljajte se i eksperimentišite jer kako smo već rekli, eklektični stil se stalno menja. Jedna postavka ne mora da stoji dugo, ako vam uređenje pričinjava radost, a tako bi i trebalo da bude.

Za kraj…


Eklektični stil se danas verovatno najčešće sreće i najviše traži od dizajnera enterijera, jer se u njemu svako oseća prijatno. Najveći broj nas ima nešto od toga u svom domu. A vremenom, i oni enterijeri koji su u startu bili u jednom posebnom stilu, počinju da liče na eklektične iz prostog razloga što se u njima živi.

Vremena se menjaju, sve ide unapred, pa tako i dizajn vašeg doma. Ne mora da znači da će vam se zauvek dopadati samo jedan stil. Možda ćete poželeti da unesete novine i hop, eto vas u eklektici koja i dalje radi, i veoma lepo funkcioniše. Sve je to normalno i sve se to dešava.

I šta sada mislite, da li je eklektika pravi stil za vaš dom? Podelite to sa nama u komentarima.

Autorski tekst: Jelena Todorović

Prvobitno objavljeno na: Srbijaspace.rs

Коментари

  1. Mislim da skoro svi mi, manje-više, u svojim domovim imamo eklektični stil.
    Lep tekst i lep blog uopšte, treba mu samo malo marketinga, da bi u moru sličnih došao do izražaja.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

ŠTA JE ORGANSKA ARHITEKTURA

Romantično šuštanje baldahina

Šta je vabi-sabi?