Umetnost dekorisanja enterijera ili Art deko

 


Art deko (Art Deco) je jedan od najznačajnijih i najprepoznatljivijih stilova u dizajnu enterijera XX veka. Njegove glavne odlike su glamur, luksuz i raskoš, dozirane na jedan originalan i prefinjen način, kroz umetnost dekorisanja enterijera. U ovom tekstu pokušaćemo da vam damo smernice kako da dekorišete svoj dom stilom koji već ceo vek ne izlazi iz mode, i savršeno se uklapa u različite periode, pa tako i u XXI vek.

Poreklo i inspiracija Art deko stila




Kao stil u enterijeru, art deko se prvi put pojavljuje u Francuskoj, neposredno pre Prvog svetskog rata, gde gotovo odmah stiče popularnost, a onda počinje da se širi po celom svetu. Karakterišu ga geometrijske linije i apstraktne forme, ali i veoma smela raskoš.

Zbog svega toga, nije neko iznenađenje što je tokom Velike depresije, 1930-ih godina jedno vreme zanemaren, kada su počeli da se pojavljuju neki manje luksuzni materijali poput plastike, nerđajućeg čelika i hroma. A kada je počeo Drugi svetski rat, većina je smatrala da je art deko neprikladan stil, i da nije u skladu sa svetom u ratu. Ta stroga vremena tolerisala su samo jednostavne i funkcionalne stilove, jer to i nije bilo vreme raskoši. Živelo se skromno, u manjim stanovima. Ipak, to nije dugo potrajalo.

Kakav je, u stvari, stil art deko?




Art deko je ono što danas, modernim rečnikom, zovemo fuzijom različitih stilova. Razvijao se pod velikim uticajem tehnološkog napretka tog vremena, kao i uspona filmske industrije. Oponašao je sjaj i glamur Holivuda, i bio oličenje luksuza i raskoši.

1920-te su bile vreme uzbudljivog naučnog razvoja, doba mašina, uspona avijacije i međunarodnih putovanja, sa kojih su se donosila istorijska i kulturna otkrića širom sveta. Ova otkrića podsticala su maštu i u velikoj meri uticala na svet dizajna, inspirišući i sam art deco stil.

Ključni elementi stila art deko



S obzirom na poreklo, ovaj stil karakteriše upotreba bogatih, retkih, stranih i egzotičnih materijala. Abonos i slonovača bili su posebno popularni na vrhuncu ere art dekoa, čineći ga dostupnim samo onima sa dubljim džepom. Somot, koža, opal staklo, sedef, kornjačevina i egzotične životinjske kože, takođe su naširoko zastupljeni u ovom stilu. Sjajni završni slojevi takođe, od mesinga visokog sjaja do orahovog drveta u tamnom furniru visokog sjaja.

Linije su ravnije, jednostavnije i bez kitnjastih detalja koji su odlikovali prethodne stilove. Geometrijski oblici i živopisni uzorci imali su prednost, a naglasak je stavljen na svetle boje, fine materijale i vrhunsku izradu nameštaja.

Ovladavanje dizajnom enterijera u art deko stilu



Ovaj stil, bio je jedan od najuzbudljivijih i najprepoznatljivijih stilova u dizajnu enterijera XX veka. Raskošan je i hrabar, kada treba pokazati svetu svoj glamurozni način života, i dati snažnu izjavu pomeranjem granica. Zato pri dekoraciji ovim stilom treba ciljati na velike proporcije i visok kontrast.

Kao što smo već pomenuli, uspon avio saobraćaja, putovanja u inostranstvo i otkriće piramida u Egiptu, bili su najuzbudljiviji događaji 1920-ih. A sve to inspirisalo je art deko, što se može videti u oblicima, šarama i bojama koje karakterišu dizajn ovog stila u enterijeru.

Oblici i šare u art deko stilu




U doba vrhunca ovog stila, motivi su bili inspirisani prirodom, pa se tako moglo videti lišće, grane, aktovi i stilizovane životinje. Često su bili upareni sa pravim linijama i geometrijskim šarama i oblicima. I zaista, ono po čemu je ovaj stil i danas poznat su ugaone šare, jake linije i zašiljene ivice.

Zato, kada ukrašavate dom u ovom stilu, odlučite se za jednostavne šare i oblike kao što su trapezi, cik-cak ili oblik slova V. Motiv sunčevih zraka takođe je jedan od osnovnih u Art deko stilu, zbog svojih oštrih linija i nazubljenih ivica. Ovo je čest motiv za ram ogledala, a ponekad i slika toga doba.

Prilikom uređenja doma u ovom stilu treba izbegavati cvetne i karo šare, koje podsećaju na secesionističke enterijere. Divlji, kitnjasti detalji, meke linije i romantični uticaji secesije bili su uparivani sa vertikalnim i horizontalnim linijama i geometrijskim oblicima.

Materijali i završna obrada nameštaja




Što se ovog dela tiče, inspiracija je stigla iz Holivuda 1920-ih, u vidu raskošnih detalja i fine izrade. Luksuzna završna obrada visokog sjaja ovde je imperativ, a uparena je sa mermerom, kristalom i staklom, mnoštvom ogledala, kao i pozlaćenim metalima i mesingom.

Lakirane površine i glatko polirano drvo u tamnoj završnoj obradi visokog sjaja su osnovni elementi art deko estetike. Drvo koje se koristilo su orah, abonos, javor i jasen. Još jedna od odlika je i korišćenje intarzije, koja je umetnost nanošenja komada drveta, metala, slonovače i furnira, za dodavanje ukrasnih detalja na nameštaju. Ova tehnika, vrlo brzo je postala jedna od osnovnih komponenti enterijera u art deko stilu. I zaista, bio je to savršen način da se pokaže stručno umeće i doda dašak luksuza, uz poštovanje principa art deko dizajna linearne simetrije.

Kada je u pitanju mekani nameštaj, jastuci i prostirke, trebalo bi razmisliti o somotu i plišu. Baršun, kao i krzno i egzotične životnjske kože, bili su u modi tokom 1920-ih. S obzirom na to da su to danas politički nekorektni materijali, treba se odlučiti za obilje somota i veštačkog krzna.

A šta je sa bojama?



Art deko je postao sinonim za seriju nastalu po romanima slavne književnice Agate Kristi, o njenom sjajnom detektivu Herkulu Poarou, kicošu i velikom hedonisti. Sigurno se sećate i kako je izgledao, kakve je manire imao i u kakvim je ambijentima živeo i boravio na putovanjima. A isto tako, ovaj stil je proslavio i roman “Veliki Getsbi”, Frensisa Skota Ficdžeralda, iz 1925. godine. I po njemu je snimljeno više filmova, poslednji 2013. godine.

Evocira palete boja od crne i bele, preko srebrne i zlatne, do živopisnih dubokih tonova dragulja. Inspirisan je holivudskim glamurom, zato prilikom odabira boja za uređenje enterijera u ovom stilu treba razmisliti o svetlim bojama u završnim obradama visokog sjaja, recimo o crvenoj, zelenoj, plavoj, žutoj i ružičastoj.



Kako se art deko širio iz Francuske ka ostalim delovima sveta, mešajući se sa tamošnjim kulturama poprimio je i neke druge oblike, tako da postoje različita tumačenja ovog stila. Rani holivudski art deko favorizovao je neutralne boje, kombinujući plišane tkanine sa površinama visokog sjaja. Bež boja, somot i veštačko krzno bili su u kontrastu sa tamnim drvetom, sjajnim ogledalima i metalik završnim obradama. Nasuprot Holivudu, Majami je prihvatio razigraniju verziju ovog stila, sa jarkim bojama i pastelnim tonovima.

Nameštaj i dekor



Art deko se odnosi na predstavljanje i proslavljanje umetnosti i dizajna. Kao takav stil, geometrijska umetnost i skulptura, kao i skulpturalne podne lampe i nameštaj su njegovi glavni elementi.

Enterijeri iz 1920-ih često su, takođe, sadržavali i veliki, dramatičan nameštaj koji privlači pažnju. Ako želite da oponašate ovaj stil, pravi komadi su su oni velikih proporcija sa čistim linijama, tako da se definitivno teško uklapaju u male prostore. Što se presvlaka tiče, odlučite se za obične, jednostavne tkanine, sa luksuznom završnom obradom na primer u somotu, ili smele tekstilne obloge sa geometrijskim printom.

Tradicionalna art deko rasveta je imala staklo ili kristal, sa završnom obradom od gvožđa ili mesinga. Dok za podove u obzir treba uzeti crno-bele geometrijske podne pločice, kao i kvalitetne prostirke i tepihe velikih površina.

Inspirisan glamuroznim životima glumaca na filmovima koji prikazuju enterijere tog vremena, predmeti koji služe za ugađanje svojim vlasnicima i u svrhu dekoracija, bili su popularni tokom ere art dekoa. Za autentičan enterijer u ovom stilu trebalo bi razmisliti o ugradnji glamuroznog bara ili šanka, kao i kolica za koktele, raznih vitrina, ležaljki, divana, itd.

I konačno, da biste upotpunili svoj art deko enterijer, odlučite se za ukrasne predmete i dodatke koji sadrže oblike i palete boja inspirisane Egiptom, putovanjima širom sveta, ali i holivudskim glamurom i tehničkim dostignuća današnjice. A s obzirom da je XXI vek, definitivno, vek tehnike, ona se takođe dobro uklapa u celu ovu priču.

Za kraj…




Postoji još jedna zanimljivost vezana za art deko. Za razliku od nekih prethodnih stilova u kojima su moderni aparati ponekad delovali kao slučajno zalutali Marsovci, ovde se skladno uklapaju u prostor. Tu mislimo na moderne velike televizore, muzičke, kao i uređaje za klimatizaciju i moderne prečišćivače vazduha poput Ambilife. Zašto da ne? Sve su to aparati koji su danas deo našeg svakodnevnog života, i koji služe da bismo se u svom domu osećali prijatnije.

A kako se vama dopada art deko? Da li biste voleli da živite u takvom prostoru? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.

Autorski tekst: Jelena Todorović

Prvobitno objavljeno na: Srbijaspace.rs

Коментари

Популарни постови са овог блога

ŠTA JE ORGANSKA ARHITEKTURA

Romantično šuštanje baldahina

Šta je vabi-sabi?